اطلاع از انواع ایمپلنت دندان برای افرادی که کاندیدای کاشت ایمپلنت هستند، بسیار مهم است. سوالات رایج این افراد این است که از انواع ایمپلنت دندان کدامند؟ تفاوت انواع ایمپلنت در چیست؟ بهترین نوع ایمپلنت کدام است؟ و … که در اینجا به پاسخ این سوالات خواهیم پرداخت.
ایمپلنت دندان یکی از کاربردی ترین روش های برای جایگزین کردن دندان های از دست رفته برای مادام العمر است.
انواع ایمپلنت های دندانی از نظر نحوه نصب، سطح بدنه، جنس و … با هم متفاوت هستند که در اینجا به بررسی تفاوت انواع ایمپلنت دندان خواهیم پرداخت.
انواع ایمپلنت های دندان بر اساس نوع ایمپلنت، نحوه کاشت، از نظر شکل، از نظر اندازه و … دسته بندی می شوند که انواع دسته بندی ایمپلنت دندان به شرح زیر است:
یکی از رایج ترین روش های دسته بندی ایمپلنت دندانی از نظر فیکسچر ایمپلنت است که یکی از اساسی ترین اجزای تشکیل دهنده ایمپلنت دندان است. فیکسچر بخشی از ایمپلنت دندانی است که به جای ریشه در فک قرار گرفته می شود. انواع فیکسچر ایمپلنت عبارتند از:
ایمپلنت اندواستیل یکی از رایج ترین انواع ایمپلنت است که به طور مستقیم روی استخوان فک قرار گرفته می شود. معمولا زمانی که نیاز به ایمپلنت تک دندان است از این روش استفاده می شود.
ایمپلنت اندواستیل که به آن ایمپلنت داخل استخوانی هم گفته می شود به شکل یک استوانه می باشد که از دو پیچ و یک اباتمنت تشکیل می شود و در بالای تاج دندان بسته می شود.
سطح ایمپلنت اندواستیل ممکن است دارای سطوح و یا اینکه تیغه های صاف باشد. جنس این نوع ایمپلنت از تیتانیوم، سرامیک و یا زیرکونیوم است. انواع ایمپلنت اندوستیل پیچی شکل، عرضی و یا تیغه ای هستند.
برای کاشت این نوع ایمپلنت در فک فرد پس از بی حسی ناحیه، با جراحی فک و با استفاده از دریل دندانپزشکی ایمپلنت اندواستیل در فک فرد تعبیه می شود.
ایمپلنت های ساب پریو استیل یکی دیگر از انواع ایمپلنت های دندانی هستند که از جنس فلز هستند و در زیر بافت لثه و روی استخوان فک تعبیه می شوند؛ به همین دلیل به این نوع ایمپلنت، ایمپلنت روی استخوانی هم گفته می شود.
قاب فلزی این نوع ایمپلنت از کروم، مولیبدن یا کبالت است و پس از مرحله اول کاشت و التیام لثه، به آن وصل می شود.
با اینکه این روش امروزه چندان رایج نیست، اما همچنان برای افرادی که نمی توانند از دندان مصنوعی استفاده کنند یا فک آنها تراکم استخوانی پایینی دارد یک روش مناسب است. متخصص ایمپلنت دندان از این روش به منظور جایگزینی چندان دندان از دست رفته در کنار هم استفاده می کند.
ایمپلنت زایگوماتیک برای افرادی استفاده می شود که در فکشان فضای کافی برای کاشت ایمپلنت وجود نداشته باشد. این نوع ایمپلنت چندان رایج نیست و تنها در موارد خاص از آن استفاده می شود.
مراحل کاشت ایمپلنت دندان در هر فردی متفاوت از فرد دیگری است که از جمله انواع ایمپلنت بر اساس مراحل کاشت عبارتند از:
در این روش، فیکسچر بلندی در فک و لثه قرار می گیرد، به طوری که قسمت بالایی ایمپلنت به وضوح نمایان می شود. در این نوع ایمپلنت، دندانپزشک می تواند پس از گذشت چند ماه و بهبودی لثه، اباتمنت را به بدون نیاز به جراحی بر روی ایمپلنت قرار می دهد. در برخی مواقع نیز تمام مراحل کاشت ایمپلنت در یک روز قابل انجام است؛ به این ترتیب که با نصب فیکسچر در فک، تاج دندان و پروتز روی آن قرار می گیرد.
یکی دیگر از انواع ایمپلنت، ایمپلنت دو مرحله ای است. که در این مدل، نیاز به دو مرحله جراحی به منظور قرار دادن فیکسچر در استخوان فک است. در مرحله اول با جراحی، لثه شکافته می شود و فیکسچر داخل آن قرار می گیرد، سپس با گذشت 2 الی 4 ماه جراحی دوم انجام می شود و در نهایت پس از گذشت چند ماه و بهبودی کامل، تاج ایمپلنت روی فیکسچر قرار می گیرد.
انواع ایمپلنت های دندانی براساس اندازه در سه دسته تقسیم بندی می شوند که به شرح زیر است:
متداول ترین مدل انواع ایمپلنت دندان، ایمپلنت های استاندارد هستند. این نوع ایمپلنت ها با اندازه 3.5 الی 4.5 میلی متری مختص دندان های جلویی هستند.
این نوع ایمپلنت های دندانی دارای یک پایه تیتانیومی یا یک توپ، سوکت و یک حلقه لاستیکی در انتها هستند. این نوع ایمپلنت ها اباتمنت ندارد و همین موضوع باعث کوتاه تر شدن طول درمان ایمپلنت می شود.
اندازه ایمپلنت های پهن از نوع استاندارد بزرگ تر است و قطری حدود 4.5 الی 6 میلی متری دارند. از انواع ایمپلنت پهن به منظور ایمپلنت دندان های خلفی انجام می شود.
انواع ایمپلنت براساس شکل ظاهری در سه گروه ایمپلنت استوانه ای، ایمپلنت مخروطی و ایمپلنت صاف دسته بندی می شوند.
تا چند سال گذشته تقریبا انواع ایمپلنت های دندانی از تیتانیوم ساخته می شدند، اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی در این زمینه، ایمپلنت های دندانی از مواد دیگری نیز ساخته می شوند.
از جمله ویژگی های مواد سازنده ایمپلنت های دندانی عبارتند از:
به این ترتیب بهترین نوع ایمپلنت دندان از نوع مواد سازنده عبارتند از:
اباتمنت به عنوان یک قطعه ای است که در میان سر ایمپلنت و روکش دندان قرار گرفته می شود. وظیفه این قطعه نگهداری تاج دندان است. انواع نحوه اتصال سر ایمپلنت به ایمپلنت عبارتند از: