ایمپلنت دندان انقلاب عظیمی در زمینه دندانپزشکی ایجاد کرده است و راه حلی مطمئن و ماندگار برای افرادی است که دندان های از دست داده رفته دارند. یک سوال رایج که مطرح می شود این است که “ایمپلنت دندان برای چه سنی است؟” در این مقاله به ملاحظات سنی ایمپلنت های دندانی، مانند عوامل موثر در تعیین سن مناسب ایمپلنت دندان می پردازیم و انجام کاشت دندان در گروه های سنی مختلف را بررسی خواهیم کرد.
ایمپلنت دندان یک گزینه درمانی موفق است و برای افزایش موفقیت آن باید سن افراد را در نظر گرفت، دندانپزشک یا جراح دهان با توجه به عوامل مختلفی مشخص می کنند که ایمپلنت دندان برای چه سنی است؟ و بهترین سن برای کاشت ایمپلنت را تعیین می کنند. در ادامه به بررسی عوامل موثر بر مناسب بودن ایمپلنت های دندان در گروه های سنی مختلف می پردازیم:
برای موفقیت ایمپلنت های دندانی، رشد کامل استخوان فک اهمیت زیادی دارد. این بدان معنی است که ایمپلنت دندان برای کودکان و نوجوانانی که فک آن ها هنوز در حال رشد و تکامل است، اصلا توصیه نمی شود. استخوان فک باید به بلوغ کامل خود رسیده باشد تا پایه ای پایدار برای ایمپلنت دندان فراهم کند.
برای حمایت از پیوند ایمپلنت دندان باید سیستم ایمنی بدن قوی باشد تا از بدن و محل جراحی در برابر عفونت ایمپلنت دندان محافظت و از بروز آن جلوگیری کند. معمولا سیستم ایمنی بدن افراد جوان نسبت به افراد مسن قوی تر است و به راحتی با عفونت های ایجاد شده مقابله می کند.
برای تعیین بهترین سن ایمپلنت دندان، گروه های سنی مختلف را بررسی می کنیم:
همان طور که در بالا گفتیم،کودکان و نوجوانان به دلیل کامل نشدن رشد فک و استخوان آن کاندید مناسبی برای ایمپلنت نیستند. در صورت کاشت، احتمال شکست و جابجایی پایه آن بیشتر می شود و به دلیل نداشتن تراکم کافی موفقیت آن بسیار کم است.
دوران جوانی، معمولاً از اواخر نوجوانی تا اوایل دهه سی، سن مناسب ایمپلنت دندان است. باید در جواب سوال ایمپلنت دندان برای چه سنی است؟ گفت؛ بهترین سن ایمپلنت دندان سن ۱۸ تا ۳۰ است؛ چون افراد در این سنین تراکم استخوان کافی دارند، فک به طور کامل رشد کرده و سیستم ایمنی بدن قدرت بالای در برابر مقابله با عفونت دارد.
افراد در جوانی اغلب به دلیل عواملی مانند ضربه، ناهنجاری های مادرزادی یا بهداشت نامناسب دهان، ممکن است دندان خود را از دست بدهند. این افراد می توانند برای جایگزین کردن آن از ایمپلنت استفاده کنند.
کاشت ایمپلنت دندان فقط مربوط به دوره جوانی نیست، احتمالا افراد در دوره میانسالی به دلایل مختلفی نیاز به ایمپلنت داشته باشند و سوالاتی مانند اینکه، ایمپلنت دندان برای چه سنی است؟ و آیا سن بالای ۳۰ سال برای کاشت ایمپلنت مناسب است یا خیر؟ ذهنشان را درگیر می کند.
میانسالی که معمولاً از اواخر دهه سی تا اوایل دهه شصت متغیر است، از دست دادن دندان در این مرحله از زندگی می تواند به دلایل مختلفی از جمله پوسیدگی، بیماری لثه یا ساییدگی رخ دهد. در این دوره ایمپلنت های دندانی گزینه مناسبی برای جایگزینی دندان هستند، چون استخوان فک، رشد کامل دارد و سیستم ایمنی بدن در این سن نیز قدرت کافی در برابر عفونت دارد.
بزرگسالی، معمولاً پس از شصت سالگی، مرحله دیگری است که می توان از ایمپلنت های دندان برای جایگزین کردن دندان های از دست رفته استفاده کرد. ایمپلنت در این سنین می تواند با چالش های خاصی روبه رو شود و ممکن است، احتمال موفقیت آن مانند دوره جوانی و میانسالی بالا نباشد اما باز هم انجام آن امکان پذیر است.
توجه به این نکته مهم است که سن به تنهایی نباید عامل تعیین کننده ای برای مناسب بودن ایمپلنت دندان باشد. سلامت دهان، رشد استخوان فک و سلامت کلی هر فرد باید توسط یک متخصص دندانپزشکی ارزیابی شود تا بهترین گزینه درمانی را تعیین کند.
در پایان، ایمپلنت های دندانی می توانند گزینه مناسبی برای جایگزینی دندان برای افراد در گروه های سنی مختلف به غیر از افراد زیر ۱۸ سال، است. بزرگسالان جوان، میانسالان و افراد مسن همگی می توانند از مزایای ایمپلنت های دندانی از جمله بهبود عملکرد دهان، زیبایی و کیفیت کلی زندگی بهره مند شوند.
مشورت با یک متخصص دندانپزشکی یا جراح دهان برای تعیین مناسب ترین برنامه درمانی بر اساس شرایط فردی ضروری است.
کاشت ایمپلنت دندان به طور کلی برای نوجوانان توصیه نمی شود زیرا فک آن ها هنوز در حال رشد است. گزینه های جایگزین ممکن است تا زمانی که استخوان فک به بلوغ کامل برسد در نظر گرفته شود.
افراد مبتلا به بیماری های مزمن باید مورد ارزیابی کامل قرار گیرند تا مناسب بودن آن ها برای ایمپلنت های دندانی ارزیابی شود. عواملی مانند ظرفیت درمانی و تاثیر داروها باید در نظر گرفته شوند.
باید گفت که این روش فقط برای افراد زیر ۱۸ سال توصیه نمی شود و هیچ محدودیت سنی برای سایر افراد وجود ندارد. تا زمانی که یک فرد دارای استخوان فک کاملاً توسعه یافته باشد و معیارهای لازم را داشته باشد، ایمپلنت دندان می تواند برای او گزینه مناسبی باشد.
بله، افراد مسن تر می توانند درمان موفقیت آمیز ایمپلنت دندانی داشته باشند. سن به تنهایی نباید مانعی برای دریافت ایمپلنت دندان باشد. ارزیابی مناسب و در نظر گرفتن عوامل سلامت فردی برای تعیین مناسب بودن بسیار مهم است