ایمپلنت دندان کودکان می تواند برای فرزندانی که از طریق وراثت یا در دوران جنینی به فقدان یا آژنزیس دندان دچار شده اند، به عنوان یک راهکار موثر مورد استفاده قرار گیرد. اما در مواردی که نیاز به جایگزینی دندان در کودکان وجود دارد، استفاده از ایمپلنت به عنوان گزینه اولویتی مطرح نمی شود. اگر فرزند شما با این مشکل مواجه است، برای درمان لازم است ابتدا با یک دندانپزشک اطفال مشورت کرده و پس از دریافت نظر او در مورد فرآیند درمان، به یک متخصص ایمپلنت معتبر مراجعه نمایید.
آژنزیس دندان به معنای عدم تشکیل و رشد یک عضو در دوران جنینی است، به طوری که نوزاد پس از تولد از آن عضو محروم می ماند. اگر کودک دچار فقدان بیش از 6 دندان دائمی باشد (بدون در نظر گرفتن دندان عقل یا آسیای سوم)، او دچار بیماری آژنزیس دندانی گسترده یا اولیگودانتیا شناخته می شود. اگر کسی به طور کلی از دندان های دائمی محروم باشد، این وضعیت به عنوان بی دندانی مطلق یا آنودانتیا شناخته می شود.
متاسفانه باید اظهار کنیم که به دلایل گوناگون، این شرایط اجازه انجام عمل ایمپلنت دندان کودکان را نمی دهد. در ادامه به بررسی امکانات انجام ایمپلنت دندان کودکان می پردازیم.
به طور کلی ایمپلنت دندان به عنوان ریشه مصنوعی دندان شناخته می شود، زیرا با کاشت آن در داخل لثه و جوش خوردن آن با استخوان فک، یک ریشه مصنوعی برای جایگزین از دندان دست رفته شکل می گیرد. ایمپلنت در ظاهر شبیه به پیچ است، اما پس از جوش خوردن با استخوان فک، به عنوان ریشه دندان عمل می کند. در حقیقت ایمپلنت یکی از روش های عالی و محکم برای قرار دادن دندان جایگزین به جای دندان های از دست رفته است.
با توضیحات داده شده در مورد ایمپلنت، درک کرده اید که برای انجام کاشت ایمپلنت نیاز به بافت استخوانی کامل و تکامل یافته داریم. این در حالی است که استخوان فک کودکان هنوز به تکامل نرسیده و به طور کامل رشد نکرده است. به همین دلیل امکان کاشت ایمپلنت دندان کودکان تقریبا وجود ندارد. زمانی که شما ایمپلنت را در روی استخوان فکی که کامل رشد نکرده است می کارید، ریشه مصنوعی ایمپلنت مانع رشد صحیح استخوان فک می شود و همین امر زمینه ای را برای انحراف و کج و معوج شدن دندان ها ایجاد می کند. به همین دلیل کاشت ایمپلنت در کودکان به هیچ وجه ممکن نیست، که دلیل آن عدم تکامل کامل استخوان فک می باشد.
با توجه به عواملی که ممکن است بازدارنده ایمپلنت دندان در کودکان باشند، مهمترین گام برای دستیابی به یک ایمپلنت دندان صحیح، محکم و استاندارد برای دندان کودکان، صبر می باشد. بهتر است منتظر بمانیم تا فک کودک به حد تکامل مورد نظر برسد. از آنجا که دختران معمولا زودتر از پسران به تکامل و رشد می رسند، دختران از سن پانزده سالگی و پسران از سن هفده سالگی می توانند به کاشت ایمپلنت دندان اقدام کنند. البته، ابتدا لازم است فک کودک توسط یک پزشک متخصص مورد ارزیابی قرار گیرد تا از تکامل آن اطمینان حاصل شود و سپس اقدام به کاشت ایمپلنت دندان در کودکان گردد.
هنگامی که دندان کودکان از دست می رود، والدین با توجه به وضعیت فرزندانشان می توانند از راه حلهای مختلفی برای جایگزینی دندان استفاده کنند. در ادامه به توضیح این راه حل ها می پردازیم:
یکی از راه حل های ابتدایی برای جایگزینی ایمپلنت دندان در کودکان، استفاده از فیلیپر است. فیلیپر دندان مصنوعی و نازکی است که به راحتی از دهان خارج و مجدداً جایگزین می شود. این روش نیازمند نگهداری و دقت بالایی است.
راه حل دوم استفاده از دندان مصنوعی موقت است که از مواد اکرولیک ساخته می شود. این دندان ها برای دندان های عقب و جلو مناسب هستند و نیازمند تلاش برای درآوردن و جا انداختن هستند.
بریج مریلند به عنوان یک گزینه دیگر برای جایگزین کردن دندان های از دست رفته در کودکان مطرح می شود. این روش نیازمند عمل های اچینگ و باندینگ است تا بریج به دندان های کناری متصل شود. دقت شود که این روش برای دندان های جلو مناسب نیست.
گزینه چهارم، کاور دندان است. این گزینه بسیار پرکاربرد بوده و نگهداری آن ساده است. کاورهای دندان رزینی بوده و به شکل های مختلف تولید می شوند. این گزینه برای دندان های جلو مناسب نیست و باید به دقت انتخاب شود.
ریتینر اسیکس به عنوان یک گزینه دیگر برای پر کردن جای خالی دندان های از دست رفته در کودکان مورد استفاده قرار می گیرد. این گزینه برای دندان های جلو و انتهایی مناسب است و از نظر ظاهر طبیعی بودن و مقاوم بودن، به یکی از پرکاربردترین روش ها تبدیل شده است.
ارتودنسی در کودکان یا همان ارتودنسی پیشگیری، معمولا در دوره های سنی بین ۷ تا ۱۲ سال اجرا می شود. این روش درمانی برای کودکان مزایای فراوانی دارد. ارتودنسی در سنین کودکی نه تنها از نظر روانی و روحی تاثیر مثبتی بر روی کودکان دارد، بلکه از پیشگیری از مشکلات مختلفی اعم از مشکلات گوارشی، لثه ای، قلبی و پوسیدگی دندان ها در دوره بزرگسالی نیز جلوگیری می کند. انجام این درمان از طریق انواع مختلف ارتودنسی صورت می گیرد انتخاب هر یک از این روش ها توجه به نوع ناهنجاری دندان ها و نیازها و توصیه های متخصص ارتودنسی انجام می شود.
اگر کودک شما خیلی کوچک بوده و یک دندان را از دست داده باشد، یک دندان دائمی می تواند جایگزین شود. با این حال، برای اطمینان از اینکه دندان ها به طور منظم درمی آیند، تنظیم لازم است. برای جلوگیری از کج درآمدن دندان ها، از فضا نگهدارنده می توان استفاده کرد.
فضانگهدارنده های ثابت و متحرک، بسته به موقعیت کودک و دندان از دست رفته، می توانند مورد استفاده قرار گیرند.
به طور کلی باید گفت که کودکان کاندیدای مناسبی برای درمان ایمپلنت دندان جهت جایگزینی دندان های از دست رفته نیستند. زیرا فک آنها هنوز به طور کامل رشد نکرده است.. بنابراین، کاشت دندان در سنین پایین توصیه نمی شود و تنها بزرگسالان که رشد فک آنها کامل شده است می توانند انتظار کاشت ایمپلنت دندان را داشته باشند.